... lidé jsou andělé s jedním křídlem, proto se musejí najít dva a obejmout se, aby mohli vzlétnout...

Brambory – 13x

10. listopadu 2006 v 23:49 | ktmr z netu |  recepty
Brambory - 13x
Bramborové překvapení
8 středně velkých brambor | 150 g gothaje | 200 g nivy | 1 špetka pepře | 1 lžička MAGGI Harmonie Chuti
Brambory uvaříme do poloměkka. Gothaj a nivu nastrouháme, smícháme s MAGGI Harmonií Chuti.
Vařené brambory vydlabeme, dolíčky naplníme směsí z gothaje a nivy rozložíme na plech a pečeme asi 15 minut.
******
Zapečené brambory se žampiony a nivou
15 brambor (středně velkých) | 80 dkg žampiónů | 40 dkg Nivy | 1 balení koření na americké brambory | 1 kostka MAGGI Bylinek bazalka a tymián | 6 cherry rajčátek
Oškrábeme cca 15 středně velkých brambor, rozkrájíme na kostky a dáme na hluboký plech s již ohřátým olejem. Ochutíme kořením na americké brambory a hlídáme na plotně dokud brambory nedostanou zlatavý nádech.
Mezitím očistíme cca 0,8 kg žampiónů, nakrájíme a podusíme na pánvi s MAGGI Bylinkami bazalka a tymián, dokud nezměknou. Potom žampióny přidáme k mírně opečeným bramborám,promícháme a celé dáme do předehřáté trouby, (cca 150°C) asi na půl hodiny, dokud nezměknou brambory.
Poté vyndáme a hustě posypeme rozdrobenou nivou (navrh můžeme dát i pár cherry rajčátek - dochutí, ozdobí) a dáme ještě asi na 15 minut zapékat.
******************
Zapečené brambory se zelím a šlehačkou
7 větších syrových brambor | 1 sáček kysaného zelí | 250 ml šlehačky | 20 dkg uzeniny ( není nutná,ale dobrá) | kmín | sůl
Brambory oškrábeme, nakrájíme na kolečka a narovnáme na pomaštěný plech. Množství brambor se řídí počtem strávníků a tloušťky koleček. Na vrstvu brambor nasypeme zakysané zelí, popř. uzeninu ( dobré je i uzené maso - třeba z uvařeného kolene), pokmínujeme, mírně posolíme, zalijeme šlehačkou a dáme do rozpálené trouby. Pečeme, až se šlehačka vypeče a na povrchu se udělá kůrčička.
**************
Polštáře
1 sáček bramborových knedlíků v prášku (nebo si sami udělejte těsto na bramborové knedlíky) | 300 g jemného točeného salámu | 1 vejce | hladká mouka | strouhanka na obalení | olej na smažení
Těsto připravíme podle návodu, rozválíme na placku a nakrájíme na čtverečky asi 7x7cm. Točený salám nastrouháme na hrubším struhadle a na každý čtvereček dáme hromádku. Přehneme na polovinu, okraje přitiskneme, obalíme v trojobalu a smažíme na oleji po obu stranách dozlatova.
****************
Brambory Windaloo
250 g brambor | 125 g cibule | 3 vejce | 4 lžíce kečupu | sladká paprika | sůl | pepř | 1 lžička kari
Brambory nakrájíme na hranolky, k tomu na proužky cibule (nesmí jí být málo). Obojí dáme na rozpálenou pánev smažit. Když jsou brambory a cibule hnědé, poprášíme sladkou paprikou. Po 1 minutě přidáme 1 malou lžičku kari, 4 polévkové lžíce kečupu a zalijeme šálkem vody. Necháme asi 10 minut probublávat.Pak přidáme dle chuti sůl a pepř a rozmícháme do toho všeho 3 vejce.
*****************
Bramboráková pizza
500 g brambor | 100 g anglické slaniny | 1 paprika | 4 žampiony | 1 špetka soli, pepře | 1 vejce
Syrové brambory oloupeme, nahrubo nastrouháme. Slaninu, papriku, žampiony nakrájíme na kostičky, přidáme sůl, pepř, vejce a smícháme. Lžící uděláme placičky a smažíme na rozpáleném oleji. Obměna: Kuřecí maso, játra kuřecí.
*****************
Bramborové šišky s mákem a cukrem
250 g měkkého tvarohu | 200 g směs na bramborové knedlíky | 2 žloutku | 30 g cukr krystal | 50 g měkké máslo | na posypání: | cukr moučka | mletý mák | rozpuštěné máslo | máta
Všechny suroviny smícháme v míse dohromady a vypracujeme z nich těsto a tvarujeme z něj šišky, které vaříme ve vodě. Vařené bramborové šišky posypeme na talíři moučkovým cukrem a mákem, přelijeme rozpuštěným máslem.
***********************
Bramborák se zelím a slaninou
1 kg brambor | 25 dkg cibule | 4 stroužky česneku | 3 vejce | 1.5 lžičky soli | 1 špetka kmínu | 1 špetka majoránky | 1/2 kg hladké mouky | 1/2 kg slaniny | 1 kg sterilovaného zelí nebo kysaného zelí | 0.3 kg oleje na pečení či smažení | 1 špetka pepře
Nejprve brambory zbavíme slupek a řádně omyjeme, pak je nastrouháme na jemno do mísy. Do nastrouhaných brambor přidáme sůl, majoránku, pepř a pak vejce, česnek a nakonec kmín. Vše řádně rozmícháme a necháme chvíli odpočinout, aby se pustila bramborová šťáva, kterou potom odstraníme. Pak přidáme hladkou mouku, vše rozmícháme a hned pečeme či smažíme na pánvi na rozpáleném oleji do zlatova.
Hotové bramboráky pokládáme na talíř. A mezitím si připravíme buď kysané zelí nebo sterilované zelí a slaninu. Vše opláchneme pod tekoucí vodou. Slaninu nakrájíme na kostičky a opečeme je na tuku a pak se přidají zelí a chvíli je podusíme pod pokličkou. Hotové zelí poklademe na bramboráky a ohneme je na půl a podáváme.
********************
Bramborové šišky s mákem a cukrem
250 g měkkého tvarohu | 200 g směs na bramborové knedlíky | 2 žloutku | 30 g cukr krystal | 50 g měkké máslo | na posypání: | cukr moučka | mletý mák | rozpuštěné máslo | máta
Všechny suroviny smícháme v míse dohromady a vypracujeme z nich těsto a tvarujeme z něj šišky, které vaříme ve vodě. Vařené bramborové šišky posypeme na talíři moučkovým cukrem a mákem, přelijeme rozpuštěným máslem.
******************
Škubánky
1 kg brambor | 1 lžíce soli | 200 g hrubé mouky | tvaroh a máslo či mák, cukr a sádlo
Oloupané brambory uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Slijeme polovinu vody.
Doprostřed brambor nasypeme mouku a obrácenou vařečkou uděláme několik děr až ke dnu a brambory necháme na mírném ohni povařit asi 10 minut. Je-li ještě u dna voda, opatrně ji slijeme.
Vše do hladka umícháme. Lžící namočenou v tuku vykrajujeme škubánky na nahřáté talíře.
Poté je mastíme sádlem či máslem a pak na ně nasypeme cukr s mákem nebo tvaroh.
Pokud těsto zbude, je možné ho na lívanečníku opéct.
************************
Brynzové halušky
200 g polohrubé mouky | 1 kg brambor | 2 vejce | 250 g brynzy | slanina | trocha mléka | pažitka | sůl
Oloupané syrové brambory nastrouháme, přidáme vejce, sůl, mouku, trochu mléka a vymícháme hladké těsto, které po částech urovnáme na prkénko. Tupým nožem oddělujeme tenké kousky do vařící vody a vaříme 6 minut. Uvařené halušky propláchneme teplou vodou a dáme na rozškvařenou slaninu s brynzou.
*****************
Francouzské brambory
1 kg brambor | 250 ml smetany | 2 lžíce hořčice | 1/2 lžičky soli | 1 špetka pepře | 20 dkg tvrdého sýra | 1 vajíčka (nevařené) | 3 vajíčka vařená | 6 párků | 1/2 cibule
Nejprve se brambory uvaří, nechají vychladnout a oloupou.
Mezitím se nakrájí párky na kostičky, cibule nadrobno, nastrouhá sýr. Vařená vajíčka se rozdělí kráječem. Do jedné misky se smíchá sůl, pepř, smetana, hořčice a vajíčko.
Poté se do pekáče začnou krájet brambory na kolečka v rovnoměrné vrstvě, aby nebylo vidět dno. Posypou se na kostičky nakrájenými párky. (lze použít i kuřecí, krůtí nebo uzené maso).
Poté se posypou polovinou nakrájené cibule a sýrem. Celá tato vrstva se polije třetinou smetanové směsi. Celý postup se opakuje ještě jednou, a poté se navrch ještě nakrájí poslední vrstva brambor a zalije se opět třetinou směsi. Hotový přípravek dáme do trouby a propékáme dokud brambory trošku nezhnědnou, tj. 30 - 45 minut. Podle kvality a druhu trouby to může být i více.
********************
Omeleta z česnekových brambor
500 g brambor | olej | pórek | 2 cibule | MAGGI Harmonie Chuti | kmín | drcený česnek | pažitka | petrželka | 1 vejce | 50 g strouhaného sýru
Uvaříme oloupané brambory, sítkem je promačkáme na kostičky. Na hluboké pánvi necháme zesklovatět na oleji pórek, cibulku, přidáme trochu kořenící směsi MAGGI Harmonie Chuti, kmín, drcený česnek, pažitku a petrželku. Zamícháme s připravenými bramborami, zalijeme rozšlehaným vajíčkem a hodně posypeme sýrem. Na mírném ohni zapečeme.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Maher Maher | E-mail | Web | 1. března 2012 v 16:04 | Reagovat

Pěknej blog

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama