... lidé jsou andělé s jedním křídlem, proto se musejí najít dva a obejmout se, aby mohli vzlétnout...

Chladnička

21. července 2006 v 9:07 | ktmr z netu |  rady pro domácnost
Chladnička

Chladnička neboli lednička patří dnes k běžnému vybavení našich domácností a snad právě proto jí věnujeme někdy tak málo pozornosti. Většinou jí to vzhledem k dobré konstrukci příliš nevadí, ale měli bychom mít na paměti, že jí pravidelné odmrazování - pokud nemá automatický odmrazovač - a zvláště čištění jen a jen prospěje.
Jak správně rozmrazovat chladničku? Existuje řada způsobů a těžko říci, který je nejlepší a také nejvhodnější. Velmi dobře se však osvědčil tento: chladničku vypneme, naplníme misky na ledové kostky teplou vodou (ne však horkou) a postavíme je na výparník. Podle potřeby vodu vyměníme. Námraza se odlupuje ve velkých plátech a nezanechává v chladničce ani kolem ní vodní spoušť. Pozor ale, aby se nádobky s teplou vodou nedotkly plastikového vnitřního pláště, mohl by se teplem zdeformovat.

Po odmrazení vymyjeme chladničku nejlépe teplou vodou s trochou octa, který odstraňuje zápachy. Nezapomínáme ani na povrch chladničky a její zadní stranu, která je většinou plná usazeného prachu. Po vymytí necháme chladničku chvíli vyvětrat. Gumové těsnění umýváme jen teplou vodou a čas od času jej potřeme glycerínem.
Do chladničky nikdy nedáváme teplé pokrmy, protože bychom ji přetěžovali a také by se daleko rychleji tvořila námraza. Chladničku také nepřeplňujeme a pokrmy neklademe na sebe, protože bychom zabránili volnému proudění vzduchu.
Zápach z chladničky odstraníme velmi dobře a rychle tak, že do ní dáme hrneček s octem.
Pokud potřebujeme nahradit chladničku například na chatě, stačí postavit láhev s limonádou do kbelíku s pískem, na jehož povrch nasypeme půl kilogramu soli a přelijeme ji několikrát vodou. Za půl hodiny bude obsah láhve doslova ledový.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře jsou uzavřeny.


Aktuální články

Reklama