... lidé jsou andělé s jedním křídlem, proto se musejí najít dva a obejmout se, aby mohli vzlétnout...

Exotická kuchyně - pokrmy ze světa

8. června 2006 v 23:40 | z netu |  recepty
Pokrmy ze světa

Felafel

Z Izraele(Asie)- jsou malé kuličky z cizrny, která se smaží do zlatova a do křupava. Izraelci je často jedí jen tak, jako rychlé občestvení. Jinak se jimi mohou naplnit chlebové placky, do nichž se přidá chřupavý salát z okurky, salátu, rajčat a pálivých chilli papriček. Felafel se prodávají z pojízdných stánků na mnoha rušných ulicích.
Čou-mejn
Z Číny (Asie) Velmi oblíbený hlavní chod v jižní Číně. Hlavní složkou jsou vaječné nudle, kterése za stálého máchaní usmaží se zeleninou a kousky kuřete, nebo jiného masa. Jídlo se ochutí sezamovím olejem. Čínská kuchyň je vlemi promněnlivá v závislosti na kraji, ale judle se jedí témeř všude

Suši

Z Japonska (Asie) Suši je v japonsku oblíbeným ryhclím občerstvením. Kousky velmi čerstvé syrové ryby, granátů, nakládané zeleniny nebo jiných potravin zabalených do mořských řas se položí na pečlivě vytvarované kopečky rýže. Ráže se ochutí octem. Ačkoliv jsou složky velmi jednoduché, šikovná kuchař vytvoří suši stejně krásnou na pohled, jako dobrou k jídlu.

Kuřecí sataj

Z Malajsie (Asie) Malé kousky kuřecího či jiného masa se navléknou na jehlu a opečou na rozžhaveném dřevěném uhlí. Sataj se okoření a podává se s horkou horkou arašídovou omáčkou. Jako příloha se jedí pokrájené okurky, cibule a ketupat(rýže vařená v palmových listech)

Uno Bona Boroma

Papua- Nová Guinea ( Austrálie a Tichomořeské ostrovy) Je to pokrm, který tvoří uvařený, na plátky nakrájený plod chlebovníku, v omáčce z osmažené slaniny, cibule a kuřecího vývaru. Výrazem unu se označuje plod chlebovníku, jenž je oblíbeným druhem zeleniny po celém jižním Tichomoří.

Lamingtony

Austrálie lahodná pochoutka k čaji, jsou čtverečky z piškotového těsta obalené v čokoládě a kokosi. Základem většiny australských jádel jsou recepty, jež si do země přivezli evropští osadníci. V poslední době začali bt také v oblibě kořeněné pokrmy ze zemí jihovýchodní Asie, např. Vietnamu a Thajska.

Pečené kumarasy(batáty)

Z Nového Zélandu ( Austrálie a Tichomořeské ostrovy) Jsou tradičním moarským pokrmem. Často se pečou ve slipce a podávané s osmaženým vepřovým a jablkem či jehněčím jsou báječné. batáty lze také vařit, restovat, smažit či zapékat(pkrájené s okořeněné batáty se pomalu vaří v mléce).

Htamin le thoke

Z Barmy(Myanmar) (Asie) Tento porm se podává na malých talířcích se zbytky, např. rýže, cibule, brambor, nudlí a špenáru, které se polijí tamarindovou šťávou. tato šťáva pochází z lusků tamarindového stromu, které obsahují červenou sladkokyselou kaši.

Džalébí

Z Indie (Asie) Lepkavé indické cukroví oranžové barvy. Připravuje se ze dvou stočených proužků třeného těsta. Tyto proužky se dobře osmaží v horkém oleji na vel.pánvi. Potom se ponoří do šafránem kořeněného sirupu. Smaží a prodává se v restauracích nebo na ulici. jí se jak horké, tak studené.

Garnátí kuličky

Ze Saudské Arbie (Asie) - jsou kořeněné koriandrem a kurkumou. Namáčejí se do tamarindové omáčky, která je zároveň hořká i sladká. Tento chutný kořeněný pokrm je v palčivém vedru v Saudské Arábii osvběžující. garnátí kuličky se podávají s rýžá, která ke přílohou většiny saudskch jídel.

Plněné kdoule

Z Íránu (Asie)
Kdoule plněné mletým masem a kořeněné mskořicí. Někdy se namísto kdoulí plní jablka. V Íránu se maso s ovocem často pojídá i dohromady. Peršané si jako první oblíbily sladkokyselou chuť.

Klajša

Z Iráku (Asie) Klajša, drobné kousky pečiva s datlemi a sypané cukremm sjou v iráku oblíbeným jídlem. Pěstování datlových palem je vlemi rozšířeno. Z datlí se nepřipravují jen sladké pochoutky, v iráku se přidávají datle či jiné ovoce i do masitých pokrmů.

Hummus

Ze Sýrie (Asie) -kaše z oloupané rozemleté cizrny. kaše se obvykle smísí s tachínou, pasto z opražených sezamovích semínek. Přidáním česneku, citrónové šťávy a soli získá hummus s tachínou jemnou oříškovou chuť. Syřané ji jedí s chlebovou plackou a olivami.

Boršč

Z Ruska (Asie) - nejznámější ruská polévka.Existuje mnoho receptů, ale ten nejoblíbenější, krásně barevný se vaří z červené řepy. Pokrm se jí v létě studený a v zimě horký. Někde se přidává maso, nebo hoiby a ochucuje se česnekem.

Hallacas

Z venezuely (již. Amerika)
Hallacas jsou tradiční vánoční pi¨rohy. jedná se o směs různých druhů dušeného masa v těstíčku z kukuřičné mouky. pirohy se zabalí do banánovníkovitých listů a pak se vaří ve vroucí vodě. Obvykle se jedí se šunkou a chlebem.

Oblíbené pokrmy

Z Portorika (sev. Amerika) Portoručaní mají v oblibě nejen americkou, ale i španělskou kuchyni, např. tradiční jídlo z plodů moře, které se jmenuje paella. Je to směs rýže, krevet, mušlí a rajčat, která se vaří dohromady.

Tortilly

Z Mexika (sev. Amerika) Tortilly patřily k hlavnímu jídlu převážné většiny Mexičanů ještě před aztéskou civolizací.Tyto tenké placky se připravují z kukuřičné, nebo pšeničné mouky. Mohou se jíst samotné, nebo jako součást mexických tacos(opečená torilla plněná sýrovou, nebo masovou nádivkou) také se mohou podávat jako enchiladaas(srolované tacos přelité ostrou omáčkou)

Jambalaya

Z USA (sev. Amerika) Pro přípravu tohoto pokrmu se používá zbylích potravin, jako je např. rýže, krevety, zal. papriky a ostré koření. Recept pochází z New Orleansu v sobě spojuje fransouzské a africké kuchařské umění.
Jansson´s Frestelse(Janssonovo pokušení)
Ze Švédska (Evropa) Tento oblíbený švédský pokrm se připravuje tak, že mezi tenké plátky brambor vloží směs cobule a ančoviček. To vše se zalize čerstvou smetanou a koláč se upeče do zlatova.

Dánské pečivo

Z Dánska (Evropa)Tyto sladké šneky z listového těsta jsou vydatné a často jsou polity cukrovou polevou. Dánové je jedí v kteroukoliv denní dobu, ale hlavně k dopolední svačině s šálkem silné kávy. Lahodné dánské pečivo je stále oblíbené v mnoha částech světa.

Irský guláš

Z Irské republiky (Evropa) Nejznámější irský pokrm je guláš z jehněčího či skopového masa. Maso sse dusí v horké vodě s bramborami, cibulí, mrkví, pórkem a perlovými kroupami. Brambory jsou v Irsku hlavní potravibou od počátku 19. století. Irský guláš se tradičně podává s knedlíky z mouky a oleje.

Quiche Lorraine

Z Francie (Evropa) Skládá¨se z korpusu. křehkého těsta naplněného šlehanými vejci, smetanou, sýrem, kořením a nakrájenou slaninou. Slaný koláč se peče asi 45 min. v trpoibě dozlatova. Tento tradiční pokrm pochází z Lotrinska, území v severovýchodní Francii. Kažfý region francie má svou vlastní typickou kuchyni. Francouzská kuchyně je považována za nejvybranější lidmi na světě.

Paella

Ze Španělska (Evropa) Paella je ráže ochucená šafránem, česnekem a bylinkami. Smíchá se s mořskými živočichy, kuřetem či šunkou a zeleninou.tento oblíbený pokrm byl pojmenován po velké mělké pánvi, na které se obvykle připravuje. Pochází z jihozápasního španělska.
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 aaaaaaaa aaaaaaaa | 2. února 2008 v 19:00 | Reagovat

recept na pirohy

2 Trey Trey | 9. července 2008 v 13:00 | Reagovat

recepty...mužeš ty dat nejake recepty

3 nzmhhseqsgq nzmhhseqsgq | E-mail | Web | 24. dubna 2009 v 12:25 | Reagovat

loep0U  <a href="http://fxeaesfydibr.com/">fxeaesfydibr</a>, [url=http://wvkysuclvkih.com/]wvkysuclvkih[/url], [link=http://xbpimhthbfgv.com/]xbpimhthbfgv[/link], http://ohzblpswrslg.com/

4 okzvvtzd okzvvtzd | E-mail | Web | 4. května 2009 v 9:03 | Reagovat

H05NUk  <a href="http://qpxslyzqjger.com/">qpxslyzqjger</a>, [url=http://stfgqijwpuxy.com/]stfgqijwpuxy[/url], [link=http://xrrtljhperci.com/]xrrtljhperci[/link], http://qsaygysrrqny.com/

5 jmujgcgfqjz jmujgcgfqjz | E-mail | Web | 7. května 2009 v 12:43 | Reagovat

q9KvmE  <a href="http://mwewdkmjjxik.com/">mwewdkmjjxik</a>, [url=http://eaqubdqvtido.com/]eaqubdqvtido[/url], [link=http://tbzsxizsuifh.com/]tbzsxizsuifh[/link], http://hafdrerxuxbr.com/

6 vhmutphz vhmutphz | E-mail | Web | 22. května 2009 v 18:48 | Reagovat

2eVa2O  <a href="http://lcnotawmbdgz.com/">lcnotawmbdgz</a>, [url=http://jcjiwmzyiken.com/]jcjiwmzyiken[/url], [link=http://wcrmmnmalijo.com/]wcrmmnmalijo[/link], http://mekwifnxufyi.com/

7 pxanwj pxanwj | E-mail | Web | 8. června 2009 v 21:37 | Reagovat

R6lTUw  <a href="http://xzhlandaumcw.com/">xzhlandaumcw</a>, [url=http://oeomijlnrhrp.com/]oeomijlnrhrp[/url], [link=http://eddjlkegdijf.com/]eddjlkegdijf[/link], http://dqjzqfbwujed.com/

8 debil debil | 3. října 2009 v 11:26 | Reagovat

jajajajajajajajajajajajajajajajajajaja

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama