... lidé jsou andělé s jedním křídlem, proto se musejí najít dva a obejmout se, aby mohli vzlétnout...

Květen 2006

Vhodné hračky ve druhém roce věku

22. května 2006 v 7:05 | Marcela Mádrová - http://www.mojedite.cz/article_detail.php?id=263&section=4&stage=0 |  něco pro maminky
Vhodné hračky ve druhém roce věku Správné hračky mohou optimálně podporovat vývoj dítěte. Naopak nevhodné hračky mohou dítě přetěžovat, frustrovat nebo mohou být dokonce příčinou úrazů. Dlouho před tím, než se dítě naučí jistě běhat, mu správně zvolené hračky umožní při hraní budovat a posilovat svalstvo nohou a cvičit rovnováhu.
Ve druhém roce věku je z tohoto hlediska velice vhodné pořídit dítěti nějaké "vozidlo" - autíčko, motorku nebo zvířátko, na kterém dítě sedí a pohybuje se tak, že se odráží nožičkami od země. Například veselý Hroch Fisher-Price při jízdě navíc "polyká" kostky. Přestavěním držátka se dá přeměnit z vozítka na chodítko. To je vhodné pro děti, které už stojí, ale ještě samy nechodí. Dítě se přidržuje držátka a dokáže se pohybovat vlastními silami po místnosti. Je jen třeba předem prověřit, zda je chodítko dostatečně stabilní, aby ho dítě při pádu na sebe nestrhlo a neporanilo se. Oporu i zábavu v jednom nabízí například Hudební chodítko Fisher-Price, které hraje písničku, když dítě otočí lesklými kroužky nebo když s ním jede po podlaze.
Ke cvičení rovnováhy postačí i obyčejné prkno. Položte na zem delší prkno a vyzvěte dítě, aby na něm balancovalo.Toto cvičení se dá zvláště dobře provádět venku na měkkém trávníku. Když se dítě naučí jistě přejít prkno po celé délce, zkuste je uprostřed podložit jednou nebo dvěma knihami, vezměte dítě za ruku a veďte je z jednoho konce "houpačky" na druhý. Kolem druhých narozenin už děti zpravidla dovedou dobře držet rovnováhu.
Chůze ze začátku vyžaduje od dítěte naprosté soustředění. Postupem času, jak je chůze stále jistější, může malý človíček věnovat pozornost i jiným věcem, nejen chůzi. V této fázi je dobré dát mu hračku, která například při stisknutí vydává zvuky. Dítě se tak naučí rozdvojovat pozornost - současně dělat kroky a mačkat hračku, aby vydávala zvuky.
Ke konci druhého roku se dítě také učí kopnout nožičkou do měkkého míče, aniž by přitom upadlo. "Kopaná" také rozvíjí schopnost udržet rovnováhu - při kopu stojí dítě chviličku na jedné noze.
K rozvoji pohybových dovedností dítěte stačí často i trocha improvizace. Vybudujte z deky přehozené přes židle "tunel", kterým dítě s nadšením prolézá. Vymyslete pro ně malou "opičí dráhu", kdy napřed proleze tunelem, pak přeleze sedačku a nakonec proběhne slalom vyznačený plastovými lahvemi. Dbejte samozřejmě na jeho bezpečnost a počítejte s tím, že může věci, které se naučí, chtít opakovat i tehdy, až bude v místnosti samo. Proto třeba není vhodné učit dítě šplhat vzhůru po nábytku, židlích nastavěných na sebe a podobně.
Děti v tomto věku baví také písničky, jejichž jednotlivé sloky nebo verše jsou spojené s opakováním určitých pohybů - vstát, zvednout ruce nad hlavu, poskočit, zatočit se dokolečka, zatleskat, dřepnout si…
Druhý rok věku je nejen obdobím rozvoje chůze, ale výrazně se zdokonaluje také koordinace zraku a pohybu. Vhodné jsou k jejímu rozvoji hračky, kterými dítě manipuluje rukama a tím je různým způsobem mění. Zhruba od patnáctého měsíce jsou výbornou hračkou stavební kostky. Dítě se také učí rozeznávat tvary a začíná skládat puzzle - pro tento věk jsou vhodné skládačky s velkými díly ze dřeva, ze kterých se dají složit jednoduché obrázky - pejsek, kočička, domeček.
Dvouleté dítě velice rádo plní nejrůznější nádoby tím, co má zrovna po ruce. Učí se, co se do čeho vejde - například si při hře osvojuje jeden ze základních poznatků fyziky, že kapaliny přejímají tvar nádoby, do které se nalijí. Tuto "vědeckou" činnost může provádět ve vaně při koupání nebo v létě v bazénku na zahradě. Dopřejte mu také hru na pískovišti, i když spíš než aby "peklo" úhledné bábovičky, bude písek nabírat lopatkou do kyblíku, vyklápět ho na hromadu a se zaujetím sledovat, jak se přesýpá.
Další velkou zálibou dětí v tomto věku je třídění předmětů. Nesnažte se pochopit, podle jakých kritérií, to ví jen ono samo, dejte mu ale k dispozici dostatek "materiálu" - kostky domina, nejrůznější krabičky a podobně. Korále, knoflíky a další drobné předměty je ale nikdy nenechte třídit bez dozoru.

Jedovaté květiny v bytě

19. května 2006 v 13:28 | ktmr z netu |  něco pro maminky

Pokojové rostliny - Jedovaté

Pokojové rostliny: Jedovaté > Aglaonema (Aglaonema rotundum)Aglaonema (Aglaonema rotundum) - Teplomilná, dekorativní rostlina s velkými a podlouhlými listy.
Pokojové rostliny: Jedovaté > Akalyfa, Palnice (Acalypha)Akalyfa, Palnice (Acalypha) - Rychle rostoucí keříky vhodné převážně do skleníku.
Pokojové rostliny: Jedovaté > Alamanda počistivá (Allamanda cathartica)Alamanda počistivá (Allamanda cathartica) - Alamanda (Allamanda) je velmi krásná rostlina, která má nádherné žluté květy.
Pokojové rostliny: Jedovaté > Alokázie (Alocasia)Alokázie (Alocasia) - Jedovatá, přesto velmi populární dekorativní květina.
Pokojové rostliny: Jedovaté > Asparágus (Asparagus Sprengeri.)Asparágus (Asparagus Sprengeri.) - Nenáročná rostlina s krátkými listy a bílými květy.
Pokojové rostliny: Jedovaté > Barvínek růžový, katarantus (Catharanthus roseus)Barvínek růžový, katarantus (Catharanthus roseus) - Katarantus patří mezi jednoleté rostliny.
Pokojové rostliny: Jedovaté > Dieffenbachie mramornatka (Dieffenbachia)Dieffenbachie mramornatka (Dieffenbachia) - Dekorativní, stále zelená rostlina s velkými listy, umístěnými za sebou na stéble.
Pokojové rostliny: Jedovaté > Dipladénie (Dipladenia)Dipladénie (Dipladenia) - Na této liáně v létě vyrůstají velké trychtýřovité růžové květy
Pokojové rostliny: Jedovaté > Hemantus, krvokvět, sloní ucho (Haemanthus)Hemantus, krvokvět, sloní ucho (Haemanthus) - Tato rostlina zapůsobí nejen svými okouzlujícími květy, ale také širokými dužnatými listy.
Pokojové rostliny: Jedovaté > Hvězdník, zornice, amarylis (Hippeastrum)Hvězdník, zornice, amarylis (Hippeastrum) - Patří k nejrozšířenějším a nejznámějším rostlinám z čeledi amarylisovitých.
Pokojové rostliny: Jedovaté > Hyacint východní (Hyacinthus orientalis)Hyacint východní (Hyacinthus orientalis) - Hyacint východní (Hyacinthus orientalis) pochází z tropické Jižní Afriky. Má krásný, vonný květ, který vás může těšit nejméně půl měsíce.
Pokojové rostliny: Jedovaté > Klívie, Řemenatka (Clivia)Klívie, Řemenatka (Clivia) - Je to nevelký rod, který obsahuje všeho všudy tři druhy. Nejrozšířenější je klívie oranžová.
Pokojové rostliny: Jedovaté > Konvalinka vonná (Convallaria majalis)Konvalinka vonná (Convallaria majalis) - Konvalinka vonná (Convallaria majalis) je pěstována pro farmaceutické použití, květy se hojně užívají ve voňavkářství a při výrobě mýdel.
Pokojové rostliny: Jedovaté > Korynokarpus, kyjovec hladký (Corynocarpus laevigatus)Korynokarpus, kyjovec hladký (Corynocarpus laevigatus) - Novozelandský vavřin.
Pokojové rostliny: Jedovaté > Křín (Crinum)Křín (Crinum) - Křín (Crinum) je nádhernou rostlinou z Jižní Afriky, v jazyce Zulu se jí říká Umnduze.
Pokojové rostliny: Jedovaté > Kroton, obojan (Codieum variegatum pictum)Kroton, obojan (Codieum variegatum pictum) - Tato rostlina je neopadavý keřík. Jeho ozdobou je unikátní rozmanité zbarvení a kresba na listech.
Pokojové rostliny: Jedovaté > Lilek ozdobný (Solanum capsicastrum)Lilek ozdobný (Solanum capsicastrum) - Je to nevysoký keřík, výškou okolo 40 - 60 см.
Pokojové rostliny: Jedovaté > Pachypodium, madagaskarská palma (Pachypodium)Pachypodium, madagaskarská palma (Pachypodium) - V rodu je známo okolo 20 druhů stromů a keřů s ostnatým sukulentním stonkem.
Pokojové rostliny: Jedovaté > Paprika roční (Capsicum annuum)Paprika roční (Capsicum annuum) - Nevysoká a větvitá rostlina.
Pokojové rostliny: Jedovaté > Pryšec zářivý, „Kristova koruna“ (Euphorbia milii)Pryšec zářivý, "Kristova koruna" (Euphorbia milii) - Oblíbenou rostlinou rodu Euphorbia je pryšec zářivý - Kristova koruna



Žemlovka s banány

17. května 2006 v 16:52 | http://www.chiquita.cz/cz/Bananove-recepty/ |  recepty

Žemlovka s banány aneb Babičina dobrota se špetkou sluníčka

Čas na přípravu: 40 minut
Počet porcí: 4
  • ½ kg jablek
  • ½ kg Chiquita banánů
  • 20 ml rumu
  • 300 g žemle
  • 50 g rozinek
  • 40 g rostlinného tuku
  • 30 ml citrónové šťávy
Příprava receptu:
Oloupaná jablka nakrájíme na plátky. Chiquita banány na kolečka. Ovoce dáme na tukem (30 g) rozehřátou pánev. Vše zprudka dusíme, poté přidáme rozinky, citrónovou šťávu a rum. Žemli, kterou si nakrájíme na plátky vkládáme do předem vymazané formy s tukem. Prokládáme s ovocem poslední vrstvu zakončíme opět žemlí. Potřeme zbytkem tuku a zvolna zapékáme.
Tip:
Jednotlivé porce je možné připravit do zapékacích mističek.

Doporučení odborníka na výživu Ing. Petra Havlíčka

Žemlovku netradičně doporučuji jako snídani nebo její poloviční porci jako lehký snack nebo jako odměnu po dobře vykonané práci. Žemlovka se vyznačuje vysokým obsahem vitaminů skupiny B a draslíku.

Nutriční hodnoty

  • energie 482 kcal
  • bílkoviny 8 g
  • tuky 10 g
  • sacharidy 90 g
  • cholesterol 0,7g
  • vláknina 8 g
  • sodík 357 mg

Banánová dieta na 7 dní

17. května 2006 v 16:38 | http://www.chiquita.cz/ |  diety
Dieta s banány CHIQUITADieta s banány CHIQUITA - od Prof. Bankhofera
Zůstaňte ve formě a nabití letní energií díky netradiční banánové dietě Prof. Hademara Bankhofera Mnoho z nás si stále ještě myslí, že se po banánech tloustne a přitom jsme na velkém omylu. Pravdou je, že výživné žluté ovoce nás skvěle zasytí díky vysoké hladině sacharidů. Ale mýty, že banány způsobují nadváhu, opravdu nejsou opodstatněné. Průměrný příjem kalorií se u zdravé a vyvážené stravy pohybuje mezi 2000 a 2500 kaloriemi za den - a průměrný banán má méně než 110 kalorií!
Nemáme tedy žádný důvod vynechávat banány z pravidelného jídelníčku. Každý z nás má určitě spoustu důvodů, proč vyzkoušet banánovou dietu, a získat postavu, se kterou budeme spokojeni. Navíc banány jsou bohatším zdrojem energie, vitamínů, minerálů a sacharidů než kterékoliv jiné ovoce. Energii, kterou jsme nabyli během letních měsíců, si s nimi můžeme uchovat po celý rok. A tak Chiquita nyní přináší novou speciální banánovou dietu, která byla vyvinuta rakouským odborníkem na výživu profesorem Bankhoferem.
"Není pravda, že banány způsobují nadváhu. Jako kterákoliv jiná potrava i ony mohou být příčinou nadváhy, pokud energie v nich obsažená (kalorie) přesáhne denní potřebu našeho těla. Jeden středně velký banán obsahuje pouze 0,4 g tuku a 16 g sacharidů, a proto je skvělý pro redukci tělesné hmotnosti. Neobsahuje téměř žádný tuk a báječně nás zasytí," říká Prof. Hademar Bankhofer
Pondělí
Pondělí
Snídaně:2 šálky ovocného čaje nebo káva s medem, 1 krajíc celozrnného chleba, 1 vejce, 1 banán, 1 sklenka pomerančové šťávyPřesnídávka:1 kelímek nízkotučného jogurtu s vaší oblíbenou příchutíOběd:1 hlávkový salát, 1 malá čekanka, 2 strouhané mrkve, 4 oloupaná a rozčtvrcená rajčata a 1 oloupaný banán, zálivka z trochy olivového oleje, citrónové šťávy, soli a pepře. Podáváme s krajícem celozrnného chleba.Svačina:5 sušených banánových chipsů(k dostání v obchodě se zdravou výživou) nebo malý banánVečeře:Rozkrojíme banán podélně na půlky, položíme jej na talíř, přelijeme 125 ml teplé vanilkové omáčky nebo studeným vanilkovým jogurtem a přidáme 2 lžičky jahodového nebo višňového džemu. ÚterýÚterýSnídaně:2 šálky ovocného čaje s medem, 1 krajíc celozrnného chleba s 60 g tvrdého sýra, 4 ředkvičky a 1/2 okurky. Podáváme s banánovým frapé z 1 banánu, 1/4 l mléka a 1 lžíce medu. Přesnídávka:1 malý banán Oběd:100 g grilovaných krůtích prsíček s petrželkovými brambory. Dezert: 1 banán s 125 ml vanilkové omáčky a 2 lžičkami džemu. Svačina:5 sušených banánových chipsů (k dostání v obchodě se zdravou výživou) nebo malý banán Večeře:Ovocný salát z 1 banánu, 1 jablka, 2 mandarinek, 1 hrušky - vše pokrájíme na malé kousky a 8 kuliček vína. Smícháme s lžící nízkotučného jogurtu a ozdobíme rozinkami. StředaStředaSnídaně: 2 šálky mátového čaje nebo káva s mlékem, Smícháme 30 g ovesných vloček, 1 nízkotučný jogurt, 1 jablko a 1 banán, jemně nakrájené, a lžíce medu Přesnídávka: 1 banán (každé sousto žvýkáme 30krát) Oběd: Rozložíme na talíř 200 g salátových listů. Přidáme 100 g hroznového vína, 1 oloupaný banán a 10 g mletých lískových ořechů. Zalijeme 1/2 kelímkem nízkotučného jogurtu. Svačina: 1 kelímek nízkotučného jogurtu s vaší oblíbenou příchutí Večeře:Ohřejeme 1/4 l nízkotučného mléka a vmícháme 2 lžíce medu a pyré z jednoho banánu. Ochutíme skořicí a špetkou muškátového oříšku. Podáváme se čtyřmi celozrnnými sušenkami. Je to skvělý koktejl před spaním! Čtvrtek ČtvrtekSnídaně:2 šálky ovocného čaje nebo káva s mlékem, 1 krajíc celozrnného chleba se lžičkou másla a 50 g sýru "cottage cheese" (lze nahradit i lučinou), 1 banán Přesnídávka:5 sušených banánových chipsů (k dostání v obchodě se zdravou výživou) nebo malý banán Oběd:Oloupeme 2 zralé banány a rozkrojíme je podélně. Mezi dvě půlky dáme 100 g tenkých plátků šunky. Jíme příborem a vychutnáme si k tomu misku čerstvých fazolových výhonků s libovolným jogurtovým dresingem jako přílohu. Svačina:1 kelímek nízkotučného jogurtu s vaší oblíbenou příchutí Večeře:Podusíme 1/2 jemně nasekané cibule na másle, přidáme 100 g tuňáka z plechovky (bez oleje), zalijeme 25 ml zeleninového vývaru a 25 ml smetany a necháme 15 minut povařit. Ochutíme citrónovou šťávou, bylinkovou solí, pepřem a kari. Nakrájíme 1 banán na plátky, vmícháme a krátce prohřejeme. Podáváme s jemně nasekanou petrželkou a rýží (např. Basmati). Pátek PátekSnídaně:2 šálky ovocného čaje s medem, 1 krajíc celozrnného chleba s 60 g tvrdého sýra, 4 ředkvičky a 1/2 okurky. Podáváme s banánovým frapé z 1 banánu, 1/4 l mléka a 1 lžíce medu. Přesnídávka:1 malý banán Oběd:100 g grilovaných krůtích prsíček s petrželkovými brambory. Dezert: 1 banán s 125 ml vanilkové omáčky a 2 lžičkami džemu. Svačina:5 sušených banánových chipsů (k dostání v obchodě se zdravou výživou) nebo malý banán Večeře:Ovocný salát z 1 banánu, 1 jablka, 2 mandarinek, 1 hrušky - vše pokrájíme na malé kousky a 8 kuliček vína. Smícháme s lžící nízkotučného jogurtu a ozdobíme rozinkami. Sobota SobotaSnídaně:2 šálky ibiškového čaje s medem, 1 krajíc celozrnného chleba namazaný směsí 60 g nízkotučného tvarohu, 3 lžicemi jogurtu, 10 g sekané cibule, trochy kmínu, soli, papriky a petrželky, Zajíme 1 banánem, Pijeme šťávu z 1 pomeranče doplněnou 1/4 l vody Přesnídávka:1 kelímek nízkotučného jogurtu s vaší oblíbenou příchutí Oběd:Oloupeme 1 banán, pokapeme citrónovou šťávou a na 10 g másla jej podusíme dozlatova. Obalíme plátkem libové šunky, posypeme lžičkou strouhaného sýra a grilujeme po dobu 5 minut. Podáváme s krajíčkem celozrnného toastu. Svačina:1 malý banán Večeře:Rozkrájíme banán na silná kolečka a pokapeme citrónovou šťávou. Pokrájíme 2 jablka na malé kousky a dáme je spolu s banánem do vymazané zapékací misky a po dobu 20 minut pečeme ve vyhřáté troubě. Smícháme našlehané vejce s trochou medu a citrónové šťávy. Směsí přelijeme zapečené ovoce a ještě krátce zapečeme. Podáváme horké. Neděle NeděleSnídaně:2 šálky ovocného čaje nebo káva s medem, 2 krajíce celozrnného chleba s troškou másla, 1 vejce natvrdo, 1 banán, 125 ml grapefruitové šťávy Přesnídávka: 5 sušených banánových chipsů (k dostání v obchodě se zdravou výživou) nebo malý banán Oběd:1 lžíci rýžového pudingu dáme do misky a vmícháme 1 banán nakrájený na kolečka. Posypeme 2 lžícemi drcených vlašských ořechů a podáváme s 1 papájou. Svačina:1 kelímek nízkotučného jogurtu s vaší oblíbenou příchutí Večeře:Omyjeme 150 g brambor, rozkrájíme na půlky a položíme je slupkou dolu na plech. Potřeme řeznou plochu olivovým olejem a ochutíme solí a kmínem. Pečeme při mírném ohni. Podáváme s tvarohem a kolečkem banánu na každé polovině brambory. Jako dezert si dáme zbytek banánu.

Pomazánky od A do Z - VI.

15. května 2006 v 2:16 | Majena - net |  recepty
Pomazánky od A do Z IV.
Vaječná pomazánka
250 g másla, 8 vařených vajec natvrdo, cibule, sladkokyselé okurky, sůl, pepř, 1 lžíce plnotučné hořčice. Máslo utřeme s vařenými prolisovanými žloutky, přidáme hořčici, osolíme, opepříme, přidáme nadrobno nasekané bílky a ostatní nasekané nebo nastrouhané přísady.
Vaječná pomazánka II.

6 natvrdo vařených vajec, 100 g majonézy, 1 lžíce hořčice, 2 sladkokyselé okurky nebo 1 salátová, sůl, pažitka.
Natvrdo uvařená vejce podélně rozkrojíme, vyjmeme žloutky a vložíme je do mísy. Vidličkou žloutky rozdrtíme. Přidáme majonézu, hořčici, sůl a vše rozšleháme na hladkou hmotu. Nakonec vmícháme na nudličky nakrájenou okurku.
Pomazánku namazanou na krajíci chleba posypeme nadrobno pokrájenými bílky a pažitkou.
Vaječná pomazánka s česnekem
4 vejce uvařená natvrdo, 1 hlavička česneku, 4 vrchovaté lžíce sádla, 2 vařené brambory, 1 lžíce hořčice, sůl, pepř, petrželka nebo pažitka.
Sádlo utřeme s hořčicí do pěny, přidáme jemně nastrouhané brambory, sůl a pepř, prolisovaný česnek a nakonec vmícháme vychladlá jemně nastrouhaná vejce. Vše ušleháme do hladkého krému. Mažeme na všechno co nám chutná (třeba chleba) a zdobíme petrželkou nebo pažitkou.
Vajíčková pomazánka
Máslo, natvrdo uvařená vejce, zavařené okurky, jemně krájená cibule, hořčice, sůl, pepř. Vejce a okurky nastrouháme na jemném struhadle a vymícháme s máslem, hořčicí a cibulí.
Vajíčková pomazánka
A)- 100 g slaniny, 6 vařených vajec, sůl, pepř, zelená petrželka a bílá
strouhanka.
B)- 10 vajec natvrdo, cibule, 2 majolky a tavený smetanový sýr.
Vajíčková lahůdková pomazánka
6 vajec vařených natvrdo, 6 koleček tvarůžků, 150 g margarínu, 1 cibulka s natí, 2 lžíce plnotučné hořčice, 4 rajčata, kytička řeřichy. Tvarůžky pomeleme s vejci a vymícháme nebo vyšleháme s margarínem, cibulkou a hořčicí. Upravíme do libovolného tvaru a ozdobíme dílky rajčat a zelenou natí.
Vampíří strach
2 hrnky strouhaného sýra, 3 lžíce majolky, 4 stroužky česneku (i víc), 2 lžíce mléka, sůl. Promícháme majolku a strouhaný sýr. Nepatrně zředíme mlékem a přidáme strouhaný česnek, sůl, pepř a všechno dobře promícháme.
Vlašská pomazánka
1 sklenička sterilovaného zeleninového salátu (Moravanka, Kunovjanka apod.), 100 g měkkého salámu,
100 g eidamu, 1 pomazánkové máslo bez příchuti.
Zeleninu necháme okapat a společně se salámem a sýrem umeleme na masovém strojku nebo
rozsekáme v robotu. Vzniklou hmotu přidáme do pomazánkového másla a dobře promícháme.
Mažeme na chleby a zdobíme vařeným vejcem.
Poznámka: je-li v zeleninové směsi feferonka, před mletím ji vyjmeme nebo dáme jenom kousek.
Zabijačková pomazánka
250 g jaternicového prejtu, 4 stroužky česneku, křen, hořčice, 80 g másla, 1 cibule, sůl.
Do prejtu přidáme změklé máslo nakrájenou cibuli, česnek rozetřený se solí, spojíme se 2 lžícemi hořčice (kremžské nebo francouzské), a nakonec vmícháme 2 lžíce nastrouhaného křenu. Zdobíme okurkami, paprikami nebo rajčaty.
Zeleninová pomazánka
2 sýry Žervé, 50 g másla, mléko (podle potřeby), sůl, 150 g mrkve strouhané , citronová šťáva. Žervé rozmačkáme vidličkou, zředíme mlékem, přidáme nastrouhanou mrkev, osolíme, přidáme podle chuti citronovou šťávu a dobře vyšleháme.
Zeleninová pomazánka II.
3 mrkve, půl celeru, trochu másla, majonéza, sůl, citrónová šťáva, mandarinky (kiwi) na ozdobu.
Zeleninu omyjeme, oloupeme a najemno nastrouhám, vidličkou všleháme máslo a majolku. Dochutíme solí a citrónovou šťávou. Mažeme na veku zdobíme plátky kiwi nebo mandarinky.
Zeleninová pomazánka se sýrem
200 g eidamu, 200 g ředkviček, 200 g celeru, citrónová šťáva, sůl, pepř, 200 g majonézy. Ředkvičky, celer a sýr nastrouháme, zakapeme citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a lehce vmícháme majonézu. Vychladíme, mažeme na veku a obkládáme vařenými vejci a cibulkou.
Zeleninová pomazánka se šunkou
100 g majolky, 100 g bílého jogurtu, 100 g sterilovaného celeru, 50 g mrkve, 50 g sterilovaného hrášku, lístky čerstvého špenátu nebo salátu, 100 g krůtí šunky, 1 lžíce pšeničných klíčků. Smícháme majolku s jogurtem, přidáme nudličky celeru s mrkví a hráškem, zahustíme pšeničnými klíčky a nakonec nudličkami šunky. Naplníme vydlabané špalíky bagety a ozdobíme špenátovými lístky.
Zelná pomazánka
Sáček kysaného zelí (nejlepší je červené), 200 g tvrdého sýra, bílý jogurt, majolenka, pepř, pórek. Zelí překrájíme, nastrouháme k němu tvrdý sýr, kdo chce může přidat nadrobno nakrájený pórek. Smícháme s bílým jogurtem a majonézou, opepříme. Podáváme jako přesnídávkový salát s bílým pečivem
nebo jako podklad na chlebíčky.
Židovská pomazánka z vajec a cibule
4 vejce uvařená natvrdo, 150 g cibule, trocha oleje, pažitka, sůl, pepř, hlávkový salát. Vejce posekáme na malé kousky a cibuli nakrájíme nadrobno. Pak přidáme olej, pažitku a pečlivě promícháme,
podle chuti osolíme a opepříme. Ozdobíme pažitkou a plátky vajec a podáváme s listy hlávkového salátu.

Pomazánky od A do Z - V.

15. května 2006 v 2:07 | Majena - net |  recepty
Pomazánky od A do Z V.
Silvestrovská pomazánka
Sůl, 2 vejce, 1 cibule, 2 lžíce majonézy, mletý pepř, 100 g tvrdého sýra, sardelová pasta, chilli, 100 g sardinek v tomatě.Pomazánka ze sardinek, vajíček a tvrdého sýra. Pikantní chilli vynechte pokud chcete. Sýr nahrubo nastrouháme,smícháme s rozmačkanými sardinkami, nasekanými vejci, cibulí, se sardelovou pastou a majonézou. Podle chuti okořeníme solí a pepřem a zakápneme citronovou šťávou
Sloní mls
1 lžíce octa, 2 lžíce oleje, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 kostky cukru, 300 g měkkého salámu, 200 g majolky, cibulky, 1/2 lžičky chilli.
V kastrůlku lehce zahříváme ocet, olej, kečup, hořčici a cukr, až se nám vše spojí dohromady (nesmí se vařit). Do vychladlé směsi přidáme nastrouhaný nebo umletý salám, na kostičky nakrájené cibulky a ochutíme chilli kořením.
Sloní mlsanec
2 lžíce octa, 2 lžíce kečupu, 2 lžíce hořčice, 2 lžíce oleje, 1 velká cibule, 500 g špekáčků, párků nebo měkkého salámu, 4 sterilované okurky, 1 majolenka nebo lehká majonéza, pepř (místo pepře můžeme přidat kousek rozdrcené feferonky).Ocet, olej, kečup, hořčici promícháme a svaříme. Uzeninu, cibuli a okurky nakrájíme na kostičky, přidáme svařenou vychladlou hmotu, a nakonec majonézu a trošku pepře. Vše důkladně promícháme a necháme proležet. Mažeme na chlebíčky nebo přidáváme jako salát na studené mísy.
Sloní žrádlo
500 g měkkého salámu, 2 kyselé okurky, 1 malá majolka, 1 větší cibule, necelá lžíce chilli koření, 1 lžíce kečupu, 1 lžíce octa, 1 lžíce oleje, 4 kostky cukru. Nakrájíme salám, okurky a cibuli. Zahřejeme (ale nevaříme) kečup, ocet, olej a cukr. Přidáme chilli koření a majolku, vše promícháme.
Sloní žrádlo II.
1 kg měkého salámu, 6 velkých cibulí, 1 sklenice sladkokyselých okurek, 400 g majolky.
Spojka: 2 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 2 lžíce plnotučné hořčice, 1 velký rajský protlak (210 g), 1 lžička soli, 6 kostek cukru, 1 lžička chilli.Nakrájený salám nakrájíme na nudličky, přidáme na drobno nasekanou cibuli a okurku. Smícháme se spojkou, kterou si připravíme tak, že olej, ocet, protlak, hořčici, sůl, cukr a chilli za stálého míchání povaříme, až se spojí v dokonale hladkou hmotu. Touto hmotou zalijeme salám s cibulí a okurky. Po vychladnutí vmícháme majolku a dáme vychladit, nejlépe do druhého dne.
Sýrová pomazánka
300 g strouhaného eidamu (30%), buď žervé nebo imperiál nebo mazlavý tavený sýr, rozmačkaný česnek a lehká majolka.
Sýrová pomazánka II.
Tavený sýr, tvaroh, 1/2 majolky, česnek, sůl a pepř.
Sýrová pomazánka s burskými oříšky
100 g másla nebo Flory, 100 g ementálu, 50 g burských oříšků, kari koření, vegeta, křen.
Máslo našleháme, přimícháme strouhaný sýr a strouhané oříšky, okořeníme. Mažeme na plátky rohlíku a sypeme strouhaným křenem.
Sýrová pomazánka na topinky
120 g másla, 150 g netučného sýra, 4-5 stroužků česneku, sůl, kari koření, pažitka.V misce utřeme máslo, přidáme nastrouhaný sýr a česnek, podle chuti osolíme, přidáme kari koření a nakrájenou pažitku. Podáváme na topince.
Sýrová pomazánka s česnekem
3 kusy taveného sýra, 100 g taveného uzeného sýra, 80 g másla, 3 stroužky česneku, špetka soli, mléko.Máslo utřeme s uzeným sýrem do pěny, přidáme postupně krémové sýry a za pozvolného přilévání mléka nebo smetany vyšleháme hladkou pomazánku, kterou ochutíme česnekem utřeným se solí.
Sýrová pomazánka s jogurtem
150 g sýra (gouda, primátor...), jogurt, 2 natvrdo uvařená vejce, 1 cibule, sůl. Sýr nastrouháme na hrubší nudličky, vejce nakrájíme na kostičky, přidáme drobně nasekanou cibulku a jogurt, osolíme a lehce promícháme.
Sýrová šunková pomazánka
2 kusy taveného sýra se šunkou, 100 g šunky, 120 g másla, 3 stroužky česneku, mléko, pažitka, sůl. Máslo třeme do pěny, po částech přidáváme sýr a podle potřeby ředíme mlékem. Potom přidáme drobně nakrájenou šunku, ochutíme česnekem utřeným se solí a jemně nakrájenou pažitkou.
Ševcovský mls
500 g měkkého salámu, 100 g majolky, 1 cibule, 2 sterilované okurky, 2 lžíce rostlinného oleje, 2 lžíce plnotučné hořčice, lžíce jemného kečupu, lžíce worchesteru, 3 kostky cukru Salám, cibuli a okurky umeleme na masovém mlýnku. Olej, hořčici, kečup, ocet, worchester a 3 kostky cukru svaříme. Po vychladnutí zamícháme do umletého salámu a přidáme majolku. Opět dobře promícháme.
Škvarková pomazánka
A/ - škvarky, plnotučná hořčice a cibulka nadrobno nasekaná.
B/ - škvarky, skladkokyselé okurky, majoránka, trochu česneku a vajíčko natvrdo.
Škvarková pomazánka
Škvarky, 1 cibule, majonéza, sůl, pepř. Škvarky rozmixujeme, přidáme nadrobno nakrájenou cibulku a rozmícháme s majonézou. Dochutíme solí a pepřem. (Pro snadnější rozmíchání je možno pomazánku naředit mlékem.)
Škvarková pomazánka II.
Mleté škvarky, sádlo, cibule, sůl. Na trošce sádla orestujeme nadrobno nakrájenou cibulku, smícháme se škvarky, dochutíme solí.
Šunková pěna
6 lžic másla, šálek smetany, sůl, pepř, 200 g šunky, 1/2 lžičky sladké papriky. Do změklého másla postupně vmícháme smetanu a ušleháme hladkou pěnu. Osolíme ji, opepříme, přidáme jemně rozemletou šunku, papriku a dobře rozmícháme. Pěnu podáváme s jemným pečivem.
Šunková pomazánka
10O g šunky, 3 žervé, 1-2 sladkokyselé okurky a 1 vajíčko natvrdo.
Šunkové balíčky
1 vrchovatá lžíce nasekaného kopru, 1 1/2 lžíce nastrouhaného křenu, 1/2 lžíce jemně nasekané petrželky, 3 žervé nebo lučiny, sůl, bílý pepř, 150 g šunky, 8 listů ledového salátu, svazek kopru. Žervé dobře promícháme s koprem, pažitkou, křenem, osolíme a opepříme. Plátky šunky rozložíme, poklademe sýrovou směsí a zabalíme do úhledných balíčků, které upevníme moutouzem nebo lýkem. Balíčky necháme v chladničce asi půl hodiny odležet. Talíře vyložíme listy salátu, na ně dáme šunkové balíčky a ozdobíme snítkami kopru. Moutouzky odstraníme až před konzumací. Podáváme s bílým pečivem.
Tavená pomazánka
100 g taveného sýra, 60 g másla, 60 g šunkového salámu, 1 vejce, 1 cibule, sůl, worchester.Utřeme sýr a máslo. K tomu přimícháme salám umletý na masovém strojku. Přidáme drobně rozsekané vejce a cibulku. Podle chuti osolíme a okořeníme worchestrem.
Tetina pomazánka
1 cibule, 150 g droždí, 2 vejce, olej, 1 masox, pepř, sladká paprika.Cibuli zpěníme na oleji, přidáme droždí a masox. Jakmile droždí změkne, rozklepneme vejce a mícháme do zhoustnutí. Dochutíme pepřem a sladkou paprikou.
Tomatová rybí pomazánka
250 g rybiček v tomatě, 100 g majolky, 100 g tvrdého sýra, sterilovaná okurka, 1 zelená paprika, 1 malá cibule, sůl, pepř.Rybičky v tomatě utřeme s majolkou, přidáme nahrubo nastrouhaný sýr, kostičky okurky, drobně nakrájenou papriku a cibuli, sůl pepř a vše promícháme.
Tuňáková pomazánka
185 g tuňáka ve vlastní šťávě, 185 g tuňáka v oleji, 100 g másla, 5 lžic majolky, 1 cibule, 1 brambora vařená ve slupce, 2 vejce vařené natvrdo, 1 lžička hořčice, bílý pepř, sůl.Tuňáka vidličkou rozmačkáme a rozetřeme s máslem. Přidáme nakrájenou cibuli a majolku. Bramboru oloupeme a nastrouháme, vejce nasekáme a přimícháme do směsi spolu s hořčicí. Vše důkladně propracujeme a dochutíme pepřem a solí.
Tuňáková pomazánka light
1 konzerva tuňáka ve vlastní šťávě, 1 balení lučina (linie), lžička hořčice, jarní cibulka, petržel, pažitka, sůl, pepř.Cibulku a bylinky nakrájíme, tuňáka okapeme a vše důkladně smícháme dohromady, lze přidat i nakrájené vajíčko natvrdo. Pomazánka chutná dobře i samostatně jako salát.
Tuňáková pomazánka na Moničin způsob
2 konzervy sendvičového tuňáka ve vlastní šťáve (dobrý a levný vyrábí Giana), 2 lžíce Ramy, 1 obdélník taveného sýra, 2 vejce uvařená natvrdo, 1 jemně pokrájená cibule, sůl, citrónová šťáva, dle chuti 2 či více lžiček francouzské (ostré) hořčice.Ramu a tavený sýr vyšleháme elektrickým šlehačem do pěny. Z tuňáka slijeme šťávu, přidáme jej do mísy a zašleháme. Vejce nastrouháme najemno a špachtlí či stěrkou zamícháme do pomazánky. Přidáme cibule, citrónovou šťávu, sůl a hořčici a vše důkladně promícháme.
Uherská pomazánka
Uherský salám, nastrouhaný ementál a máslo na spojení.
Vaječná pomazánka
250 g másla, 8 vařených vajec natvrdo, cibule, sladkokyselé okurky, sůl, pepř, 1 lžíce plnotučné hořčice.Máslo utřeme s vařenými prolisovanými žloutky, přidáme hořčici, osolíme, opepříme, přidáme nadrobno nasekané bílky a ostatní nasekané nebo nastrouhané přísady.
Vaječná pomazánka II.

6 natvrdo vařených vajec, 100 g majonézy, 1 lžíce hořčice, 2 sladkokyselé okurky nebo 1 salátová, sůl, pažitka. Natvrdo uvařená vejce podélně rozkrojíme, vyjmeme žloutky a vložíme je do mísy. Vidličkou žloutky rozdrtíme. Přidáme majonézu, hořčici, sůl a vše rozšleháme na hladkou hmotu. Nakonec vmícháme na nudličky nakrájenou okurku.

Pomazánky od A do Z - IV.

15. května 2006 v 1:23 | Majena - net |  recepty
Pomazánky od A do Z IV.
Pomazánka z krabích tyčinek 1
Balíček krabích tyčinek, 1 nízkotučné pomazánkové máslo, 3 stroužky česneku, sůl.
Krabí tyčinky nakrájíme na kostičky (zmrzlé), vložíme do misky, přidáme pomazánkové máslo, prolisovaný česnek a sůl (dle chuti). Důkladně promícháme a mažeme na "semínkovaté" pečivo (i s obyčejným rohlíkem je to vynikající).
Pomazánka z krabích tyčinek 2
krabí tyčinky, tatarka nebo majolka, cibule, sůl, pepř, citron, pažitka, petrželka na ozdobu.
Nakrájíme krabí tyčinky a cibuli. Přidáme tatarku, pažitku (čerstvou nebo mraženou), osolíme, opepříme, dochutíme citronovou šťávou. Mažeme na nakrájenou večku a zdobíme petrželkou.
Pomazánka z krabích tyčinek 3
krabí tyčinky, vejce, bílý jogurt, majonéza, hořčice, mrkev, kyselá okurka, vegeta, pažitka nebo pórek.
K nadrobno nasekaným krabím tyčinkám přidáme nastrouhané vejce uvařené natvrdo, jemně nastrouhanou mrkev a kyselou okurku. Ochutíme lžičkou hořčice, přidáme pažitku, vegetu, nakonec bílý jogurt a majonéza v poměru, jak máte rádi.
Pomazánka z lučiny
Lučina, 2 lžíce kečupu a 2 stroužky česneku.
Pomazánka z lučiny
2 lučiny, 2 jablka, 1 mrkev, 3 lžíce moučkového cukru.
Lučinu utřeme s cukrem, přidáme jemně strouhaná oloupaná jablka a mrkev. Mažeme na bílé pečivo.
Pomazánka z míchaných vajec
3 vejce, sůl, 30 g másla, lžíce smetany, pažitka, pepř, 60 g měkkého sýra.
Trošičku jiná míchaná vajíčka, která se mažou na chlebíčky. Vejce smícháme se smetanou a na másle je umícháme. Ještě do teplých vajíček vmícháme sýr a všechno rozmixujeme. Nakonec přidáme nasekanou pažitku nebo petržel a natíráme na černý chléb a zdobíme zeleninou.
Pomazánka z paštiky
1 krabička paštiky, 50 g měkkého sýra, žloutek, 1 malá cibule nebo mladá cibulová nať (pažitka), sůl, pepř, hořčice.
Umícháme sýr, přidáme paštiku a žloutek, dochutíme hořčicí a solí, mírně opepříme, přidáme jemně nakrájenou cibulku.
Pomazánka z tresčích jater I.
2 krabičky tresčích jater, cibule, 1 - 2 vejce, pažitka a dochutíme solí.

Pomazánka z tresčích jater II.
100gr. másla, tresčí játra z konzervy, citrónová šťáva, půl litru mléka, lžíce hrubé mouky, kousek cibule, lžička sekané pažitky.
Uvaříme kašičku z mléka a mouky. Vychladlou přidáváme po lžičkách k máslu a utřeme ji pak s játry. Přidáme jemně sekanou cibulku, pažitku a citrónovou šťávu. Pomazánku mažeme na chlebíčky, zakapeme citrónovou šťávou, zdobíme petrželkou, plátky rajčat, okurek a sypeme cibulkou najemno nakrájenou.
Pomazánka z tresčích jater III.
60-80 g tresčích jater z konzervy, 1/2 menší cibule, 100 g másla, 2 vejce natvrdo, citronová šťáva, pažitka.
Máslo utřeme do pěny, přidáme rozetřená játra, jemně nakrájenou cibulku, citronovou šťávu, sůl a dobře rozmícháme. Vejce nasekáme nadrobno a opatrně je zamícháme do pomazánky. Sypeme nakrájenou pažitkou.
Pomazánka z tuňáka
2 plechovky tuňáka v oleji, 1 středně velká cibule, 2 lžíce majonézy (lepší je light), 2 lžíce hořčice, 1 lžíce kečupu,
1 vejce uvařené natvrdo, 1 měkký sýr, sůl, pepř.
Cibuli nakrájíme nadrobno. Přidáme tuňáka z plechovky (olej je lepší vylít). Nastrouháme vejce, přidáme všechny další ingredience a pořádně promícháme. Přisolíme, připepříme podle chuti. Pomazánka je nejlepší druhý den, kdy se odleží v lednici.
Pomazánka z uherského salámu
100 g másla, 100 g uherského salámu, 150 g sýra ementál, 1 cibule, 2 zelelné papriky, 2 vejce, petrželka, sůl.
Máslo trochu osolíme a utřeme do pěny. Salám umeleme, ementál a cibuli dvakrát umeleme na masovém strojku a zamícháme do připraveného másla. Nakonec přimícháme drobně nakrájené očištěné papriky. Pomazánku upravíme na misku a ozdobíme čtvrtkami vajec vařených natvrdo a petrželkou.
Pomazánka z uzeného sýra
50gr. másla,vařený žloutek,200gr.uzeného sýra.
Máslo utřeme se žloutkem a přidáme strouhaný sýr. Pomazánkou potřeme chlebíčky. Můžeme je posypat drobně nakrájenou zeleninou nebo tvrdou nakládanou okurkou a ozdobit plátky rajčat.
Pomazánka z vajec a salámu.
2 vejce,100gr. salámu,100gr. másla,1lžíce hořčice, okurka.
Natvrdo uvařená vejce a salám umeleme na masovém strojku, přidáme hořčici a ještě chvíli třeme. Pomazánku mažeme na plátky žemlí a zdobíme kyselou okurkou, nakrájenou na kolečka.
Pomazánka z vaječných žloutků
150 g másla, 20 g plnotučné hořčice, 4 vejce, 100 g cibule, sůl, pepř, pažitka.
Máslo umícháme se solí, hořčicí a utřenými vaječnými žloutky, osolíme, přidáme nadrobno pokrájenou cibuli, podle chuti opepříme. Vše zlehka promícháme. Natíráme na chléb a povrch posypeme posekanými vaječnými bílky a pažitkou.
Pomazánka ze sardinek
1 sardinky v oleji, 120 g másla, 1 cibule, 1 sterilovaná okurka, citronová šťáva, sůl, worchester.
Máslo utřeme do pěny, přidáme vidličkou rozmělněné sardinky, dobře rozmícháme za postupného přikapávání oleje
ze sardinek. Nakonec přidáme drobně pokrájenou cibuli a okurku. Pomazánku přisolíme, zakapeme citronovou šťávou a dochutíme worchestrem. Dobře promícháme.
Pomazánka ze škvarků
250 g nepříliš vylisovaných škvarků, 2 natvrdo vařená vejce, kousek cibule, hořčice, sůl.
Škvarky umeleme na masovém strojku, přidáme na drobné kostičky krájená vejce a drobně krájenou cibuli.
Promícháme, ochutíme hořčicí a osolíme.
Provensálská pomazánka
200 g Lučiny, 1 lžíce másla nebo ramy, 2 stroužky česneku, cca 20 černých oliv, sůl, oregáno dle chuti.
Lučinu utřeme s máslem, v případě potřeby zředíme trochou mléka, přidáme prolisovaný česnek, nasekané černé olivy, okořeníme oreganem a osolíme. Mažeme na pečivo, nejlépe čerstvou křupavou bagetu. Výborná je také na teplé, na olivovém oleji opečené plátky veky či bagety.
Rybí pomazánka
Sardinky ve vlastní šťávě, máslo, cibule, citrónová šťáva, pepř, sůl. Vše dobře promícháme.
Rybí pomazánka II.
Do základní tvarohové pomazánky vmícháme sardinky se zeleninou (olej scedíme), přidáme trochu hořčice a kečupu.
Rybí pomazánka III.

4 vejce uvařená natvrdo, 1 krabička olejovek, 1 menší cibule, sůl, citrónová šťáva, ředkvičky.
Vejce oloupáme a rozkrojíme a žloutky vyjmeme. V misce utřeme ustrouhané žloutky s olejovkami. Podle potřeby přidáme olej z olejovek, rozsekané bílky, osolíme. Podle chuti přidáme citrónovou šťávu. Podáváme namazané na krajíčky veky. Povrch krajíčku posypeme nakrájenou cibulí a oloupanými drobně nakrájenými ředkvičkami.
Rybí pomazánka bez kostí
1 cibule, pomazánkové máslo neochucené Madeta, sardinky v rostlinném oleji, sůl, pepř, podravka, lžička plnotučné hořčice.
V kuchyňském robotu nasekáme na drobno cibuli, přidáme sardinky (olej slijeme), pomazánkové máslo, lžičku plnotučné hořčice, sůl a pepř podle chuti, podravka může a nemusí být. V robotu každou přidanou surovinu mixujeme zvlášť, (po přidání pomazánkového másla, dávejte pozor, ať nepřemixujete, mohla by se pomazánka srazit). Ozdobíme proužkem papriky a kolečkem rajčete
Rybí pomazánka s avokádem
1 avokádo, 1 sardinky v oleji, 1 cibule, 1 citron, 200 g nízkotučného tvarohu, 4 rajčata a čerstvé papriky, pažitka, sůl. Avokádo oloupeme a rozmačkáme, přidáme tvaroh, sardinky a společně vyšleháme nebo vymícháme. Ochutíme solí a citronovu šťávou, vmícháme krájenou cibulku a pažitku. Na tmavém pečivu obložíme pomazánku plátky rajčat a papriky.
Rychlá lososová pomazánka
Balení drceného lososa, pomazánkové máslo, malá cibulka, citrónová šťáva na dochucení.
Nakrájíme na drobno cibulku a spolu s pomazánkovým máslem a drceným lososem rozmícháme. Dochutíme šťávou z citrónu.
Rychlá vajíčková pomazánka
4-5 vajec, máslo (margarín), plnotučná hořčice, pepř, petrželka.
Natvrdo uvařená a zchlazená vajíčka drobně pokrájíme a nasypeme do misky, kde už je připravené máslo, opatrně mícháme a podle chuti přidáváme hořčici a pepř.
Jemnou pomazánku vložíme na chvíli do lednice a podáváme s vekou, bagetou či celozrnným pečivem - ideální v kombinaci s hlávkovým salátem jako lehká večeře v horkých letních dnech.
Salámová pomazánka
250 g měkkého salámu (Junior..), 5 natvrdo uvařených vajec, několik kyselých okurek, máslo, hořčice, sůl.
Salám a okurky nakrájíme na kostičky. Vejce oloupeme a posekáme. Vše smícháme a všleháme hořčici a máslo.
Osolíme a namažeme na rozkrojené housky.

Pomazánky od A do Z - III.

15. května 2006 v 0:55 | Majena - net |  recepty
Pomazánky od A do Z III.
Mňam krabí pomazánka
balení krabích tyčinek, 1 majolka, 100 g taveného sýra, 4 stroužky česneku, sůl, pepř.
Tyčinky nakrájíme na malé kousky, vmícháme sýr, majolku, prolisovaný česnek, osolíme, opepříme a můžeme podávat.
Mozaiková pomazánka
200g margarínu, 100 g taveného nízkotučného sýra, 2 lžíce sterilovaného hrášku, 2 lžíce červené cibule,
1 lžíce strouhané mrkve, 1 lžíce strouhaného křenu, svazek ředkviček, pažitka.
Vyšleháme nebo dobře utřeme margarín se sýrem a přidáme postupně všechny druhy očištěné a posekané zeleniny.
Ty nám ochutí a zárověn obarví pomazánku. Potíráme pečivo nebo pomazánkou plníme čerstvou papriku, vše zdobíme ředkvičkami a pažitkou. Velmi jemná a plná vitamínů...
Mrkvová pomazánka s křenem
100 g majolky, 300 g karotky, 50 g křenu, 1 lžička hořčice, citronová šťáva, sůl, pepř, cukr.
Do majolky jemně nastrouháme mrkev, křen a přidáme jemně nasekanou cibulku. Dochutíme hořčicí, citronovou šťávou, solí, pepřem, špetkou cukru a dobře promícháme. Mažeme na bílé pečivo.
Mrkvová pomazánka s křenem II.
300 g mrkve, 1 majolka, křen dle chuti, cibule, 1 lžička obyčejné hořčice, citronová šťáva, sůl, pepř
Zeleninu nastrouháme, smícháme s ostatními přísadami a dochutíme. Podáváme s celozrnným pečivem.
Očková pomazánka
Krabička oček, 2 lžíce másla, 1-2 tavené sýry (čím mazlavější, tím lépe).
Rozmixovat očka, přidat změklé máslo a sýr a lehce vyšlehat. Podávat lze s vekou i chlebem - dle chuti.
Ostrá pomazánka
200 g taveného smetanového sýra, 100 g pomazánkového másla, 50 g eidamu, 2 vejce vařená natvrdo, 5 lžic mléka,
2 lžičky hořčice, 2 feferonky, sůl.
Změklé máslo utřeme s taveným sýrem a solí. Přidáme propasírovaná vejce a za postupného přidávání mléka vyšleháme. Eidam jemně nastrouháme, feferonky jemně nasekáme a s hořčicí zamícháme do směsi. Podáváme na bílém pečivu, ozdobené petrželkou, pažitkou nebo plátky rajčete.
Paštiková pomazánka
Játrová paštika, kečup, strouhaná cibule, hořčice, sladkokyselá okurka, sůl, pepř a majolka.
Pažitkové žervé
Tavený sýr, povolené máslo, sůl, mletý pepř, pažitka.
Vše dobře vymícháme a na závěr přidáme jemně posekanou pažitku.
Pepkova pomazánka
150 g tresčích jater, 100 másla, 125 ml mléka, 1 cibule, 20 g hrubé mouky, sůl, pažitka, citron.
Z mléka a mouky uvaříme hustou kaši. Tresčí játra utřeme s máslem a po lžičkách přidáváme vychladlou kaši. Nakonec přidáme jemně usekanou cibuli, pažitku, citronovou šťávu a vše promícháme. Podle chuti osolíme.
Pikantní mrkvová pomazánka
3 obdélníčky měkkého taveného sýra (150-180 g), 2 větší mrkve, 5 stroužků česneku (kdo snese, může i víc),
1 lžíce Flory nebo jiného rostlinného másla.
Mrkev nastrouháme na jemné nudličky přidáme tavený sýr, lžíci Flory a rozmačkaný česnek, vše dohromady ušleháme elektrickým šlehačem nebo rozmačkáme vidličkou a spojíme v jemnou hmotu.
Pikantní pomazánka
1 sklenice zeleninové směsi Hradišťanka nebo Moravanka, 1 cibule, 1 celé pomazánkové máslo, 200 g měkkého salámu, 1 majolka, pepř, sůl.
Na masovém mlýnku umeleme zeleninovu směs, salám a cibuli. Spojíme s pomazánkovým máslem a majolkou, osolíme a opepříme. Mažeme na chlebíčky, studené topinky, zeleninové jednohubky.
Pikantní pomazánka ála celer
1 kg celeru, 8 stroužků česneku, citronová šťáva (citron nebo lemonka), 250 ml majolky, 0,3 l vody.
Očištěný celer zakapeme citronem a dáme do vody, aby nezčernal. Na struhadlo nakapeme citronku a nastrouháme celer střídavě s očištěným česnekem. Průběžně kapeme na struhadlo citronku. Na závěr přidáme celou majolku a vidličkou promícháme. Necháme odstát v chladu 20 minut. Podáváme s bílým pečivem.
Pikantni pomazánka na chlebíčky
250 g českého salámu, 1 kyselá okurka, 1 cibule, 100 g majonézy.
Nálev: 1 lžíce oleje, 1 lžíce octa, 1 lžíce kečupu, 1 a 1/2 lžíce hořčice, 1/2 lžice worchestrové omáčky (necháme projít varem).
Salám, okurku, cibuli umeleme, přimícháme majonézu a tuto směs přidáme do vychladlého nálevu. Je to vynikající pomazánka.
Nejlíp chutná na chlebíčkách s polosuchým nebo suchým salámem. Ale dá se jíst i s rohlíkem.
Pikantní rybí pomazánka z olejovek

1 krabice olejovek, 1 tavený smetanový sýr, 50 g másla, 1 kávová lžička hořčice, 2-3 lžičky kečupu, křen, pepř a sůl.
Sýr s máslem utřeme do pěny. Přidáme ostatní přísady včetně sardinek. Vymícháme hladký krém. Podáváme namazané na toastech nebo chlebu.
Pomazánka "á la" humr

400 rybího filé, 2 majolky, 1 jablko, 1 cibule, 1 lžíce kečupu, citrónová šťáva, sůl a pepř.Rybí filé vaříme asi 12 minut do měkka. Uvařené filé nakrájíme na drobné kousky. Jemně nakrájené jablko i cibulku přidáme k rybímu masu. Také přidáme zbývající ingredience: kečup, citrónovou šťávu a sůl i pepř podle chuti.Suroviny promícháme a pomazánku necháme rozležet do druhého dne v chladničce. Pak namažeme na krajíčky veky a nahoru položíme plátek citrónu.
Pomazánka na chlebíčky
300 g salámu gothaj nebo junior, 5 větších kyselých okurek, 5 vajec uvařených natvrdo, 1 velká cibule, 4 trojúhelníčky taveného sýra, 1 majonéza, sůl, pepř. Všechny přísady nastrouháme nebo umeleme. Namažeme na chlebíčky a zdobíme plátky zeleniny (rajčata, paprika, ředkvičky).
Pomazánka všehochuť
100 g měkkého salámu, 60 g másla, 2 natvrdo uvařená vejce, 100 g taveného sýra, 2 lžíce mléka, 1 sladkokyselá okurka, 1 kapie, sůl.
Máslo utřeme, přidáme jemně nasekaná vejce, tavený sýr, mléko a vše dobře promícháme. Pak smícháme drobně nakrájený salám, okurku a kapii. Podle chuti přisolíme.
Pomazánka z celeru
150 g celeru, 50 g majonézy, citronová šťáva, sůl, cukr.
Oloupaný, omytý celer nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme, osladíme, pokapeme citronovou šťávou a promícháme s majonézou.
Pomazánka z cizrny
1 konzerva cizrny (asi 400 g), 2-3 stroužky česneku, šťáva z jednoho citronu, 2 lžíce olivového oleje, půlka kelímku bílého jogurtu (100 g).
Cizrnu necháme okapat a rozmixujeme společně s jogurtem, česnekem, citronovou šťávou a olivovým olejem na hladkou kaši. Osolíme, opepříme. Podáváme s chlebem nebo s bagetou. Můžeme také použít suchou cizrnu. Zacházíme s ní stejně jako s hrachem nebo fazolema - necháme přes noc namočenou ve studené vodě a potom uvaříme.

Pomazánky od A do Z - II.

14. května 2006 v 23:56 | Majena - net |  recepty
Pomazánky od A do Z II.
Játrová pomazánka
200 g játrové paštiky, 60 g másla, 1 tavený smetanový sýr (100 g),
2 lžíce hořčice a 2 stroužky utřeného česneku.
Jednoduchá česneková pomazánka na chlebíčky
1 pomazánkové máslo bez příchuti, 1-2 stroužky česneku, asi 2 lžičky majolky. Do pomazánkového másla dáme utřený česnek, přidáme majolku a utřeme.
Mažeme na chlebíčky a zdobíme nejlépe loveckým salámem, červenou a zelenou paprikou.
Jednoduchá krabí pomazánka
250 g krabích tyčinek, 3 vejce natvrdo, 1 tatarská omáčka, citrón a pórek na ozdobu.
Krabí tyčinky necháme rozmrazit, pokrájíme na drobné kousky, přidáme nakrájená nebo nastrouhaná vajíčka, promícháme s tatarkou a mažeme na veku.
Kapiová pomazánka
Zavařené kapie, 1 tavený sýr (nejlépe Apetito), 1/2 čerstvého másla, 3 stroužky česneku, 100 g šunkového salámu,
1 malá cibule, sůl, pepř.
Do směsi sýra a másla umeleme nebo nastrouháme šunkový salám, přidáme na jemno nakrájené kapie, utřený česnek, na jemno nakrájenou cibulku. Vše dobře promícháme, pokud je pomazánka příliš tuhá, můžeme přidat trošku vody z kapií.
Krabí pomazánka
1 větší balení krabích tyčinek, 150 g najemno nastrouhaného tvrdého sýra (Eidam), 1 cibule, 2 tatarské omáčky, sůl, pepř, citrónová šťáva.
Krabí tyčinky najemno nakrájíme, cibuli nakrájíme na kostičky a vše smícháme se sýrem a tatarkou. Dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Necháme odležet.
Krabí pomazánka II
větší balení krabích tyčinek, kysaná smetana, 2 větší sýry Lučina, menší cibule, 2 lžíce majonézy, citrón, sůl.
Tyčinky jemně pokrájíme a smícháme se smetanou sýrem, nadrobno nakrájenou cibulkou a majonézou. Zakapeme citronem a podle chuti dosolíme. Je vynikajicí a lehká .
Křenová pomazánka I
1/2 skleničky krenexu, 100 g tvrdého salámu (turistický), 1 měkký tvaroh, 3-4 lžíce majolky, sůl, pepř.
Salám nastrouháme na hrubším struhadle, přidáme tvaroh, krenex, majolku, osolíme, opepříme a pořádně promícháme.
Křenová pomazánka II.

100 g majonézy, 2 lžíce nastrouhaného křenu, 150 g šunky nebo salámu, 2 vejce natvrdo uvařené, plátky veky, petrželka.
Smícháme křen s majonézou. Do křenové majonézy přidáme na nudličky nasekanou šunku nebo salám. Přidáme nasekaná vejce uvařená natvrdo. Dobře promícháme. Získanou pomazánku mažeme na dosti silné plátky veky.Nahoru nasypeme rozsekanou petrželku nebo poklademe na nudličky nakrájenou kapii.
Křenová pomazánka se salámem
200 g měkkého salámu, 4 lžíce strouhaného křenu, 1 majolka, 2 vejce natvrdo, sůl.
Salám umeleme, dáme do misky a přidáme strouhaný křen, majolku, část vajec nakrájených na kostičky, přisolíme dle chuti a promícháme.
Mažeme na chleba a sypeme smíchanou petrželkou se zbytkem rozsekaných vajec.
Letní pomazánka
1 bílý jogurt, 1 sýr Lučina, 1 vetší mrkev, pórek, 2 vařená vejce, sůl, pepř.
Mrkev nastrouháme najemno, vajíčko také. Pórek nakrájíme najemno a smícháme s mrkví, vajíčkem pak přidáme jogurt, Lučinu, opepříme a osolíme.
Lososová pomazánka
50 g uzeného lososa, 3 natvrdo uvařená vejce, 100 g másla, 1 cibule, citronová šťáva, 2 lžíce mléka, sůl.
Máslo utřeme do pěny, přidáme nastrouhaná vejce, lososa, cibuli, mléko, citronovou šťávu a sůl. Vše důkladně promícháme.
Maďarská pomazánka
12 trojúhelníčků taveného sýra, 400 g měkkého salámu, 4 sterilované okurky, 1 cibule, 2 feferonky, 2 lžíce octa,
4 lžíce kečupu, 1 lžíce lehké majonézy, pepř, sůl.
Kečup, ocet, pepř a sůl přivedeme do varu a necháme vychladnout. Salám, sýr, feferonky, cibuli a okurky umeleme na masovém strojku. Vmícháme kečupovou směs a majonézu. Důkladně promícháme. Mažeme na toasty nebo pečivo můžeme použít na zdobení jednohubek. Není vhodné pro děti !!!
Míchaná sýrová pomazánka
2 tavené sýry se šunkou, 50 g pomazánkového másla bez příchuti, 150 g umleté drůbeží nebo vepřové šunky,
3 sterilované okurky, 3 lžíce jogurtu nebo majolenky, pepř, sůl dle chuti, hořčice.
Tavené sýry se šunkou utřeme s máslem, přidáme umletou šunku, na jemném struhadle ustrouhané okurky, jogurt nebo majolenku, hořčici, okořeníme a dobře promícháme. Můžeme též připravovat v elektrickém šlehači. Mažeme na chlebíčky, zdobíme šunkou a sypeme křenem nebo okurkami.

Pomazánky od A do Z - I.

14. května 2006 v 23:42 | Majena - net |  recepty
Pomazánky od A do Z I.
Bulharská pomazánka
300 g dietního salámu, malý rajský protlak, malá tatarská omáčka, kyselá okurka, cibule.
Salám umeleme na masovém strojku nebo nastrouháme na struhadle. Přidáme jemně nastrouhanou okurku, rajský protlak, tatarku a jemně nakrájenou cibuli. Vše umícháme
Čertova pomazánka
Velký uzenáč nebo uzená makrela, 50 g majolky, 2 natvrdo vařená vejce, sladkokyselá okurka, paprika sterilovaná v oleji, kousek cibule, hořčice, citronová šťáva, sůl.
Rybu pečlivě vykostíme, zbavíme kůže a maso spolu s vejci, cibulí a okapanou paprikou umeleme.
Směs spojíme majonézou, přidáme na kostičky nakrájenou okurku, ochutíme hořčicí, citronovou šťávou a solí. Necháme proležet.
Česneková pomazánka
150 g eidamu, 1x majolka, 3 stroužky česneku, sůl, pepř.
Sýr nastrouháme najemno, přidáme rozetřený česnek a další přísady. Výborně se hodí na jednohubky.
Česneková pomazánka II.
3 lžíce másla, 2 trojúhleníčky taveného sýra, 3 stroužky česneku.
Do misky dáme máslo a sýr a promícháme. Přidáme utřený česnek a znovu pečlivě promícháme.
Česneková pikantní pomazánka
1 tvaroh, 1-2 trojúhelníčky taveného sýra, tatarka, sůl, 1 palička česneku, ďábelské koření.
Česnek utřeme, všechny ingredience smícháme dohromady.
Podle hustoty přidáváme tatarku, podle chuti osolíme a ochutíme ďábelským kořením.
Česneková pomazánka s tymiánem a brusinkami
200 g tvrdého sýra (nejlépe uzený Eidam), 150 ml majonézy (tatarky, kysané smetany nebo bílého jogurtu), 3-6 stroužků česneku, tymián, kremžská hořčice, brusinky (jeřabiny, rybíz).
Sýr najemno nastouháme. Přidáme majonézu v množství podle žádoucí konzistence. Česnek prolisujeme a přimícháme.
Přidáme tymián, nejlépe mírné rozetřený. Podle chuti přidáme asi lžičku hořčice. Mažeme na jednohubky nebo chlebíčky.
Zdobíme kuličkami zavařených brusinek (jeřabin) nebo jiného drobného ovoce.
Česneková pomazánka - výborná
Rama, 5 trojuhelníčků taveného sýra, plátek (na smažení) tvrdého sýra, 3 vejce, 6 velkých stroužků česneku,
na ozdobení paprika.
Dáme uvařit vejce, mezitím si nastrouháme tvrdý sýr a smícháme ho s Ramou, měkkým sýrem, česnekem. Potom
na kráječi rozkrájíme vajíčka na kostičky a přidáme do pomazánky. Pomazánka je výborná na jednohubky a vystačí
asi na 11 rohlíků. Na každou jednohubku dejte kostičku papriky, krásně to vypadá a výborně chutná!
Česneková pomazánka z tvrdých sýrů
200 g eidamu, 200 g moravského bloku, bílý jogurt, majonéza, smetana, utřený česnek, pepř, sůl, hořčice.
Sýry nastrouháme na hrubém struhadle, přidáme všechny přisady a spojíme jogurtem, majonézou a smetanou.
Česnekovo-sýrová pomazánka
2 lžíce margarínu, 1 obdélník taveného sýra, 2 lžíce pomazánkového másla, 5 stroužků česneku, sůl, 250 g strouhaného sýra (eidam).
Margarín, tavený sýr a pomazánskové máslo šleháme elektrickým šlehačem asi 3-4 min. Poté zašleháme česnek utřený se solí.
Přidáme nastrouhaný sýr a už nešleháme, pouze důkladně zamícháme (nejlépe stěrkou, která se používá při pečení).
Pro zjemnění chuti můžeme také přidat 1-2 lžíce majolky light. Uvedené množství vystačí asi na 35-40 chlebíčků.
Dobrá pomazánka na chlebíčky
2 vejce, 100 g šunkového salámu, 1 menší cibule, 2 tavené sýry nebo 4-5 trojúhelníčků taveného sýra, 1-2 lžíce majolky, 1 lžička hořčice. Na velmi malé kostičky nakrájíme šunkový salám, cibuli a vejce uvařená na tvrdo. Přidáme tavený sýr, majolku a hořčici
a důkladně promícháme. Chlebíčky s touto pomazánkou jsou u nás doma moc oblíbené a když ji dělám návštěvám, všichni ji chválí.
Falešná humrová pomazánka
Filé, sůl, majonéza, bílý jogurt, citron, cukr, worchestrová omáčka.
Filé uvaříme v osolené vodě, po vychladnutí rozmačkáme vidličkou, smícháme s majonézou a bílým jogurtem, dochutíme citronem, špetkou cukru a kapkou worchestru.
Falešný humr
1 mrkev, 1/2 celeru, 100 g sýru cihla, 1 lžíce majolky, citron.
Nastrouháme mrkev a celer, mělo by být v poměru půl na půl. Zakapeme citronem. Přidáme nastrouhaný sýr a majolku.
Zamícháme a podáváme s chlebíčkovou vekou.
Hamina
cibule, kečup jemný, nastrouhaný eidam, 3 vejce, 1 balení světlého toastového chleba, česnek podle chuti,
slanina podle chuti, špetka pepře, špetka soli.
Umícháme směs z cibule, kečupu a nastrouhaného sýra. Umícháme vajíčka, která přidáme do směsi, opepříme, osolíme a pořádně promícháme. Opečeme toasty na másle, toustovači, hodně potřeme česnekem a naneseme směs. Nakonec osmahneme slaninu nebo šunku a poklademe na povrch.

Už nám dost třetího tisíciletí....

14. května 2006 v 23:08 | net |  vtipy
> Už nám dost třetího tisíciletí....
>
>> ...protože

>>
>> 1. se pokouším zadat své heslo i na mikrovlnnou troubu.
>> 2. ptám se e-mailem svých kolegů vedle u stolu, zda mají chuť jít na
>> pivo a oni odpoví e-mailem "O.K. Dej mi ještě pět minut".
>> 3. mám 15 různých telefonních čísel, abych se dovolal svoji tříčlenné
>> rodině.
>> 4. denně v práci hovořím s lidmi z jiného kontinentu, ale ještě jsem si
>> letos nepopovídal se svým sousedem.
>> 5. když si koupím nový počítač a za týden je zastaralý.
>> 6. důvod, proč ztrácím kontakt se svými přáteli je, že ovládám jejich
>> e-mailové adresy.
>> 7. již neznám tarif za poštovní známku.
>> 8. většinu vtipů, které znám, jsem četl v e-mailech.
>> 9. představuji se jménem firmy, když jsem večer doma a zvednu telefon.
>> 10. z domova se pokouším volat přes nulu.
>> 11. jdu do práce za tmy a za tmy se i vracím domů.

>> 12. mí rodiče o mne říkají: "pracuje s počítačem".
>> 13. poznám své děti jen díky fotkám, které leží na mém pracovním stole.
>> 14. čtu si tento článek a neustále přikyvuju.
>> 15. právě přemýšlím, komu můžu tuto zprávu dále poslat.
>

Index by TLD Code

13. května 2006 v 12:16 | http://www.iana.org/cctld/cctld-whois.htm
Index by TLD Code

.bt - Bhutan
.bv - Bouvet Island
.bw - Botswana
.by - Belarus
.bz - Belize
.ca - Canada
.cc - Cocos (Keeling) Islands
.cd - Congo, The Democratic Republic of the
.cf - Central African Republic
.cg - Congo, Republic of
.ch - Switzerland
.ci - Cote d'Ivoire
.ck - Cook Islands
.cl - Chile
.cm - Cameroon
.cn - China
.co - Colombia
.cr - Costa Rica
.cs - Serbia and Montenegro
.cu - Cuba
.cv - Cape Verde
.cx - Christmas Island
.cy - Cyprus
.cz - Czech Republic
.de - Germany
.dj - Djibouti
.dk - Denmark
.dm - Dominica
.do - Dominican Republic
.dz - Algeria
.ec - Ecuador
.ee - Estonia
.eg - Egypt
.eh - Western Sahara
.er - Eritrea
.es - Spain
.et - Ethiopia
.eu - European Union
.fi - Finland
.fj - Fiji
.fk - Falkland Islands (Malvinas)
.fm - Micronesia, Federal State of
.fo - Faroe Islands
.fr - France
.ga - Gabon
.gb - United Kingdom
.gd - Grenada
.ge - Georgia
.gf - French Guiana
.gg - Guernsey
.gh - Ghana
.gi - Gibraltar
.gl - Greenland
.gm - Gambia
.gn - Guinea
.gp - Guadeloupe
.gq - Equatorial Guinea
.gr - Greece
.gs - South Georgia and the South Sandwich Islands
.gt - Guatemala
.gu - Guam
.gw - Guinea-Bissau
.gy - Guyana
.hk - Hong Kong
.hm - Heard and McDonald Islands
.hn - Honduras
.hr - Croatia/Hrvatska
.ht - Haiti
.hu - Hungary
.id - Indonesia
.ie - Ireland
.il - Israel
.im - Isle of Man
.in - India
.io - British Indian Ocean Territory
.iq - Iraq
.ir - Iran, Islamic Republic of
.is - Iceland
.it - Italy
.je - Jersey
.jm - Jamaica
.jo - Jordan
.jp - Japan
.ke - Kenya
.kg - Kyrgyzstan
.kh - Cambodia
.ki - Kiribati
.km - Comoros
.kn - Saint Kitts and Nevis
.kp - Korea, Democratic People's Republic
.kr - Korea, Republic of
.kw - Kuwait
.ky - Cayman Islands
.kz - Kazakhstan
.la - Lao People's Democratic Republic
.lb - Lebanon
.lc - Saint Lucia
.li - Liechtenstein
.lk - Sri Lanka

.lr - Liberia
.ls - Lesotho
.lt - Lithuania
.lu - Luxembourg
.lv - Latvia
.ly - Libyan Arab Jamahiriya
.ma - Morocco
.mc - Monaco
.md - Moldova, Republic of
.mg - Madagascar
.mh - Marshall Islands
.mk - Macedonia, The Former Yugoslav Republic of
.ml - Mali
.mm - Myanmar
.mn - Mongolia
.mo - Macau
.mp - Northern Mariana Islands
.mq - Martinique
.mr - Mauritania
.ms - Montserrat
.mt - Malta
.mu - Mauritius
.mv - Maldives
.mw - Malawi
.mx - Mexico
.my - Malaysia
.mz - Mozambique
.na - Namibia
.nc - New Caledonia
.ne - Niger
.nf - Norfolk Island
.ng - Nigeria
.ni - Nicaragua
.nl - Netherlands
.no - Norway
.np - Nepal
.nr - Nauru
.nu - Niue
.nz - New Zealand
.om - Oman
.pa - Panama
.pe - Peru
.pf - French Polynesia
.pg - Papua New Guinea
.ph - Philippines
.pk - Pakistan
.pl - Poland
.pm - Saint Pierre and Miquelon
.pn - Pitcairn Island
.pr - Puerto Rico
.ps - Palestinian Territories
.pt - Portugal
.pw - Palau
.py - Paraguay
.qa - Qatar
.re - Reunion Island
.ro - Romania
.ru - Russian Federation
.rw - Rwanda
.sa - Saudi Arabia
.sb - Solomon Islands
.sc - Seychelles
.sd - Sudan
.se - Sweden
.sg - Singapore
.sh - Saint Helena
.si - Slovenia
.sj - Svalbard and Jan Mayen Islands
.sk - Slovak Republic
.sl - Sierra Leone
.sm - San Marino
.sn - Senegal
.so - Somalia
.sr - Suriname
.st - Sao Tome and Principe
.sv - El Salvador
.sy - Syrian Arab Republic
.sz - Swaziland
.tc - Turks and Caicos Islands
.td - Chad
.tf - French Southern Territories
.tg - Togo
.th - Thailand
.tj - Tajikistan
.tk - Tokelau
.tl - Timor-Leste
.tm - Turkmenistan
.tn - Tunisia
.to - Tonga
.tp - East Timor
.tr - Turkey
.tt - Trinidad and Tobago
.tv - Tuvalu
.tw - Taiwan
.tz - Tanzania
.ua - Ukraine
.ug - Uganda
.uk - United Kingdom
.um - United States Minor Outlying Islands
.us - United States
.uy - Uruguay
.uz - Uzbekistan
.va - Holy See (Vatican City State)
.vc - Saint Vincent and the Grenadines
.ve - Venezuela
.vg - Virgin Islands, British
.vi - Virgin Islands, U.S.
.vn - Vietnam
.vu - Vanuatu
.wf - Wallis and Futuna Islands
.ws - Samoa
.ye - Yemen
.yt - Mayotte
.yu - Yugoslavia
.za - South Africa
.zm - Zambia
.zw - Zimbabwe


adresy na netu II.

10. května 2006 v 22:18 | ktmr |  něco pro maminky
adresy na netu - nejen pro maminky II.
http://www.kuratko.cz/ - obchod - hračky
http://janaen.blog.cz/ - pro tvořivé maminky
http://www.obrazkyprodeti.cz/ - obrázky z večerníčků

stránky pro děti II.

9. května 2006 v 23:37 | http://www.smejo.info/
http://www.smejo.info/ -Stránky pro děti a pro celou rodinu.

chovatelské potřeby

9. května 2006 v 22:11 | http://www.saracz.com/

Solná jeskyně

9. května 2006 v 14:23 | http://www.solnejeskyne.info/
Základní myšlenkou vzniku solných jeskyní je "přenést" a využít prostředí, které je lidskému organismu prospěšné. Toto prostředí napodobující přímořské mikroklima je zvláště bohaté na minerály a stopové prvky tolik potřebné pro posílení zdraví organismu. Pravé přírodní krystaly soli tak naleznete úplně všude. Pro vytvoření tohoto mikroklimatu jsme použili 21 500 kg soli z různých míst původu pro ideální rovnováhu všech potřebných prvků. A tak díky naší pravé solné jeskyni máte ke svému zdraví blíže, než si můžete představit.

SAMI OKUSTE SÍLU, O KTERÉ SE ŘÍKÁ, ŽE JE NAD ZLATO.

Více informací o výstavbě a dodávce solných jeskyní pro Českou republiku naleznete na www.originalsolnajeskyne.cz
PRAHA 9SOLNÁ JESKYNĚ ČESKOMORAVSKÁ 18
OTEVŘENO: PONDĚLÍ - SOBOTA
8:30 - 12:30 / 13:30 - 21:00
TELEFON/FAX: 266 039 697
MOBIL: 608 074 483
INFO@SOLNEJESKYNE.INFO
PRAHA 7
OTEVÍRÁME 2. 5. 2006
SOLNÁ JESKYNĚ KORUNOVAČNÍ 23
OTEVŘENO: PONDĚLÍ - SOBOTA
8:30 - 12:30 / 13:30 - 21:00
TELEFON/FAX: 266 039 697
MOBIL: 608 074 483
WWW.PRAVASOLNAJESKYNE.CZ
INFO@PRAVASOLNAJESKYNE.CZ

Anketa

8. května 2006 v 20:10 | ktmr
www.ktmr.unas.cz/anketa.htm